خونریزی لثه به هنگام انجام مراقبتهای روزانهی بهداشت دهان معمولاً از اولین علائم التهاب لثه و مرحلهی اول بیماریهای لثه میباشد. اگرچه خونریزی لثه معمولاً درد و ناراحتی ایجاد نمیکند ولی میتواند نشانهای از عفونت لثه در اثر تجمع پلاک در طول خط لثه باشد.
دندانپزشکان میتوانند روشهای درمانی جامعی را برای تمامی مراحل بیماریهای لثه به شما ارائه کرده و علاوه بر درمان آنها، از ایجاد آسیب بیشتر نیز جلوگیری کنند. داشتن لثههای سالم نقش مهمی در سلامت دهان و دندان و همچنین وضعیت سلامت عمومی فرد داشته و باعث حمایت بهتر از دندانها میشود. درمان سریع و مؤثر خونریزی لثه باعث جلوگیری از ایجاد مشکلات جدیتر مربوط به بیماریهای پیشرفتهی لثه خواهد شد. این بیماریها میتوانند باعث از دست رفتن دندانها شوند.
اگر لثههای شما به هنگام مسواک زدن و یا استفاده از نخ دندان خونریزی کرده و ملتهب و دردناک میشوند، باید بدانید که خونریزی لثه یکی از علائم شایع بیماریهای لثه است. بیماریهای لثه درصورتیکه زود تشخیص داده شوند کاملاً قابل درمان بوده و نیازی به انجام روشهای درمانی جدی نخواهد بود. با اینحال درصورتیکه این بیماریها پیشرفت کنند، میتوانند باعث آسیبهایی در کل بدن شوند. درصورتیکه متوجه خونریزی مکرر در لثههای خود شدید، یک جلسهی مشاوره با دندانپزشک خود رزرو کنید. متخصصین ما در کلینیک دندانپزشکی ویستا میتوانند تشخیص دهند که خونریزی لثههای شما مربوط به بیماریهای لثه است یا خیر و یک برنامهی درمانی را برای بازیابی سلامت دهان و دندان به شما ارائه دهند. برای دریافت اطلاعات بیشتر در این خصوص و یا جهت رزرو نوبت از متخصصین ما میتوانید با ما تماس حاصل فرمایید.
علل
بیماریهای لثه
اگر به بهداشت دهان و دندان خود توجه نکنید، باکتریهای موجود در دهان میتوانند باعث التهاب، خونریزی، ورم لثهها و همچنین قرمز شدن آنها شوند. خونریزی لثه یکی از نشانههای بیماریهای لثه است. ورم لثه نیز مرحلهی اول بیماریهای لثه است که البته میتوان با درمان زودهنگام و مراقبتهای خانگی مناسب، اثرات آن را بازگرداند. ورم لثه در صورت درمان نشدن میتواند باعث ایجاد بیماریهای لثه شود که در اثر آنها احتمالاً استخوانها تخریب شده و خطر از دست دادن دندانها نیز وجود دارد. بیماریهای لثه درمان ندارند بااینحال با استفاده از روشهای درمانی مخصوص، پاکسازی و نگه داری و همچنین مراقبتهای خانگی بسیار دقیق میتوان آنها را کنترل و مدیریت کرد. معاینات دورهای برای بیماریهای لثه یکی از بخشهای مهم معاینات دندانپزشکی است که با هدف تشخیص وجود این بیماریها در دهان انجام میشود.
داروها
برخی از داروها اثر رقیقکننده بر روی خون داشته و درنتیجه میتوانند خطر خونریزی در لثه را افزایش دهند. آسپرین، رقیقکنندههای خون، داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی (NSAIDs)، قرصهای ضد بارداری و حتی برخی از داروهای فشار خون میتوانند علت خونریزی در لثهها شوند. مهم است که دندانپزشک خود را از مصرف هرگونه دارو و یا هر عارضهی پزشکی که به آن مبتلا هستید مطلع کنید بهخصوص اگر لثههای شما قبلاً و یا در حال حاضر خونریزی میکنند.
بارداری
به دلیل افزایش سطح هورمونها در طول بارداری، ممکن است لثههای شما به هنگام مسواک زدن، غذا خوردن، استفاده از نخ دندان و حتی در برخی از موارد بهطور ناگهانی خونریزی کنند. در واقع تورم لثهها در اثر بارداری معمولاً در طول بارداری و یا پسازآن رخ میدهد، درست در زمانی که هورمونها در بالاترین سطح خود قرار دارند. پاکسازی منظم دندانها و مراقبتهای خانگی از اهمیت بسیار بالایی در طول دورهی بارداری برخوردارند بهخصوص اینکه خطر تولدهای زودرس در زنانی که به بیماریهای لثه مبتلا هستند بیشتر میشود.
غذاهای داغ و مواد شیمیایی
غذاهای داغ و مواد شیمیایی میتوانند باعث سوختگی لثهها و درنتیجه خونریزی آنها شوند. برای مثال، برخی از افراد هنوز قرصهای مسکن درد را بر روی لثه در نزدیکی دندان دردناک خود قرار میدهند که این کار باعث سوختگی میشود. برخی از عفونتها که سرعت انتشار بالایی دارند میتوانند به رگهای خونی لثهها آسیب زده و علت خونریزی لثه شوند.
علائم
- خونریزی در اثر آسیبهای بسیار کوچک و حتی لمس کردن تنها
- لثههای متورم، قرمز و حساس نسبت به لمس
- احساس طعم خون در دهان
- در برخی از موارد به دلیل خونریزی لثهها، با فشار دادن آنها چرک از لثهها خارج میشود.
- بوی بد دهان
- عقب رفتن لثهها از روی دندان
- حساسیت دندانها
- شل شدن دندانها
- دشواری و ناراحتی به هنگام جویدن و خوردن غذا بعضاً به دلیل درد و حساسیت بیشازحد
تشخیص خونریزی لثه
برای تشخیص خونریزی مداوم لثهها، چندین روش وجود دارند:
- معاینهی دندانها و لثهها
- رادیوگرافی فک
- آنالیز خون
- Tc، Dc، Esr، Hb%، قند، کلسیم، اوره و کراتین
- عوامل انعقادی و پروترومبین در سرم خون
- زمان خونریزی و لخته شدن خون
درمان خونریزی لثه
درمان خونریزی لثه تنها باید به دست دندانپزشک انجام شود. هیچ وقت بهطور سرخود اقدام به درمان خونریزی لثه و مصرف داروهای بدون نیاز به نسخه نکنید. بسته به وضعیت شما، روشهای مختلفی برای درمان خونریزی لثه وجود دارند.
پاکسازی منظم دندانها
بهترین راه برای پیشگیری از خونریزی و بیماریهای لثه، مراجعهی منظم به دندانپزشک است. پاکسازی دندانها توسط دندانپزشک انجام میشود و در طی آن، جرم و پلاکها از دور دندان و لثهها برداشته میشوند.
پاکسازی و جرم گیری دندان
درصورتیکه به خونریزی لثه مبتلا هستید ممکن است پزشک برای شما نوع پاکسازی شدید به نام جرم گیری را تجویز نماید. در طی این عمل، دندانپزشک پلاک و جرمها را از سطح داخلی لثهها برداشته و سطح ریشهی دندان را صاف میکند.
دندانپزشکی با لیزر
در برخی از مواقع از لیزر دندانپزشکی برای برداشتن بافتهای عفونی و از بین بردن عفونت استفاده میشود. لیزر دندانپزشکی یک روش بیخطر و آسان است که خونریزی و تورم را کاهش داده و سرعت بهبودی را بیشتر میکند.
درمان بیماریهای لثه
برای درمان بیماری های لثه میتوان از هریک از روشهای گفته شده در بالا بهعلاوهی جراحی لثه استفاده کرد. این روشها برای افرادی که از پریودنتیت (یک مرحلهی پیشرفته از بیماریهای لثه) رنج میبرند، کاربرد دارند.
رعایت بهداشت دهان و دندان بهمنظور کاهش خونریزی لثه
- روزانه دو بار با استفاده از یک مسواک مناسب دندانهای خود را مسواک بزنید.
- قبل از مسواک زدن، دندانههای مسواک خود را با استفاده از آب گرم نرم کنید. این مرحله را نادیده نگیرید و از آب سرد استفاده نکنید. آب سرد باعث سفت شدن مسواک شده و معمولاً اثرات مضر آن را بیشتر از مزایای آن میکند.
- مسواک خود را با زاویهی 45 درجه وارد خط لثه کنید؛ بدین معنی که در بالای دندان مسواک را بهطرف بالا و در پایین دندان مسواک را بهطرف پایین خم کنید. برخی از دندانههای مسواک به پشت لثهها وارد شده و این ناحیه را از وجود پلاکها پاکسازی میکنند.
- هدف، ماساژ دادن آرام ناحیهای است که دندان به لثه متصل میشود (بالا، پایین، داخل)
پیشگیری
هر کسی که میخواهد از خونریزی لثه جلوگیری کند باید از مسواک زدن سریع و خشن، خوراکیهای سفت که میتوانند باعث ایجاد آسیب شوند مانند چیپس، غذاها و نوشیدنیهای ترش، نوشیدنیهای داغ، نوشیدنیهای گازدار اسیدی، شکلاتهای چسبناک، داروهای مسکن، داروهای رقیقکنندهی خون و داروهای غیرضروری اجتناب کند. همچنین باید بهطور مکرر دهان خود را با استفاده از دهانشویه شستشو دهید. تنباکوی جویدنی، جویدن مغز فوفل و سیگار کشیدن نیز ازجمله مواردی هستند که باید از آنها دوری کنید.
با پاکسازی صحیح و مراجعهی منظم به دندانپزشک به پلاکها اجازهی تجمع ندهید. از مسواکهای نرم استفاده کرده و دندانهای خود را با ملایمت مسواک بزنید. همچنین در صورت کمبود، از مکملهای ویتامین استفاده کنید. از رژیمهای غذایی متعادل استفاده کنید، غذاهای خود را بهخوبی بجوید و پس از هر وعدهی غذایی، دندانهای خود را مسواک کنید. بهداشت دهان و دندان نیز اهمیت زیادی دارد. سعی کنید پس از هر وعدهی غذایی، دهان خود را با آبنمک گرم شستشو دهید.