فلوراید یک ماده معدنی است که در طول سالیان متمادی برای پیشگیری از پوسیدگی دندان مورد استفاده قرار میگرفته است. دندان زمانی دچار پوسیدگی میشود که باکتریها و شکر در دهان وجود داشته باشد، این باکتریها و شیرینیها باعث ایجاد اسید در دهان شده که به لایه محافظ دندان که به آن مینا گفته میشود آسیب وارد میکند. این اسیدها باعث میشود که مواد معدنی از روی لایه مینای دندان برداشته شوند، به این فرانید مینرالیزه شدن گفته میشود. اگر این مشکلات تحت درمان قرار نگیرند ممکن است باعث ایجاد حفره روی دندان شده و موجب پوسیدگی دندانها شوند. فلوراید به تقویت فرایندی که به آن رمینرالیزه شدن گفته میشود در زمانی که مواد معدنی روی دندان کاهش مییابند و باعث تضعیف مینای دندان میشوند کمک میکند. این ماده باعث متوقف شدن فرانید تولید اسید شده و فرایندهایی را که باعث پوسیدگی دندان میشوند را متوقف میکند.
فلوراید برای هر فردی در هر سنی مفید است. کودکانی که مقادیر مورد نیاز فلوراید به دندانهای آنها رسیده است و دندانهای دائمی آنها در حال رشد است، دندانهایی قویتر و مقاوم نسبت به پوسیدگی خواهند داشت. بزرگسالانی که دندانهای آنها مستعد پوسیدگی است نیز میتوانند از مزایای استفاده از فلوراید بهرهمند شوند.
فلوراید درمانی هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان مفید است زیرا از بروز پوسیدگی و بیماریها و مشکلات دندانی پیشگیری میکند. متخصصین ما در کلینیک دندانپزشکی ویستا در خلال جلسه مشاوره در مورد روشها و تکنیکهای مختلف با شما صحبت کرده و فرایند و اقدامات پس از درمان مناسب با وضعیت شما را توصیه و پیشنهاد خواهند کرد. شما باید در مورد بیماریهای موجود مرتبط با دندان که ممکن است بر روند درمان تأثیر بگذارد به پزشک اطلاع دهید. برای دریافت مشاوره از متخصصین ما در کلینیک دندانپزشکی ویستا میتوانید با ما تماس حاصل فرمایید.
متقاضیان فلوراید درمانی چه کسانی هستند؟
- کودکانی که هنوز دندانهای دائمی آنها رشد نکرده است. فلوراید درمانی در سنین پایین باعث مستحکم شدن دندانهای دائمی حتی قبل از رشد آنها میشود و در نتیجه دندانها در طول زندگی قویتر شده و نسبت به پوسیدگی مقاومتر میشوند.
- افرادی که دهان آنها خشک است. بزاق باعث خنثی شدن اسیدهای درون دهان میشود و آر دندانها محافظت میکند؛ بنابراین افرادی که دهان آنها خشک است یا افرادی که داروهای خاصی مصرف میکنند میتوانند از مزایای فلوراید درمانی بهرهمند شوند.
- افرادی که سابقه پوسیدگی دندانی دارند. دندانهای این افراد بیشتر از سایرین مستعد پوسیدگی است.
- افرادی که بهداشت دهان و دندان خود را رعایت نمیکنند. بیماریهایی که توانایی فرد را در مسواک کردن و نخ دندان کشیدن منظم محدود میکند نیز میتوانند باعث تجمع پلاک و جرم روی دندان شده و در نتیجه دندان دچار پوسیدگی میشود.
- افرادی که روکش دندان یا بریج دندان دارند. دندانهای این افراد در محل تلاقی روکش و دندان طبیعی بیشتر مستعد پوسیدگی است.
- افرادی که ارتودنسی انجام میدهند. بریسها باعث میشوند که غذاها لابهلای دندان گیر کرده و همچنین مسواک زدن و نخ دندان کشیدن با وجود سیمکشیهای دندان دشوارتر است.
- افرادی که غذاهای آماده و بسیار شیرین مصرف میکنند. افزایش پلاکها و باکتریها باعث میشود که احتمال از بین رفتن مینای دندان افزایش یابد.
- افرادی که آب معمولی مینوشند و افرادی که به اندازه کافی وارنیش فلوراید به دندانهای آنها نمیرسد.
با استفاده از وارنیش فلوراید از بروز چه مشکلاتی میتوان پیشگیری کرد؟
برخی بیماریها احتمال پوسیدگی دندان را افزایش میدهند که میتوان با استفاده از وارنیش فلوراید از این پوسیدگی پیشگیری کرد. برخی از این بیماریها عبارتند از:
حساسیت بالا
تأثیر وارنیش فلوراید برای حساسیتهای شدید دندانی اثبات شده است. زمانی که به دلیل باز بودن لولههای کوچک دندانی، مایعات باعث درد و فشار عصبی میشود، وارنیش فلوراید با داشتن لایه کلسیمی از جریان یافتن مایعات پیشگیری کرده یا لولههای دندانی را مسدود میکنند.
بیماریهای لثه
بیماریهای لثه نوعی عفونت هستند که در لثه و بافتهای اطراف آن که دندانها را در محل خود حفظ کردهاند ایجاد میشوند. وقتی که پلاکها در زیر و روی خط لثه جمع میشوند، بیماریهای لثه به وجود میآیند.
جینجیویتی نوعی بیماری خفیف لثه است که میتوان با رعایت صحیح بهداشت دهان و دندان آن را درمان نمود. زمانی که شما به جینجیویتی مبتلا میشوید، لثه متورم و قرمز شده و ممکن است به راحتی دچار خونریزی شود. خوشبختانه شما میتوانید از ابتلا به بیماریهای لثه پیشگیری کنید. با رعایت درست بهداشت دهان و دندان، جرمگیری دندان و استفاده دورهای از وارنیش فلوراید میتوانید احتمال ابتلا به بیماریهای لثه را کاهش دهید.
تحلیل لثه
این نوعی بیماری بسیار شایع است که در میان افراد مسن شیوع بیشتری دارد. این بیماری علاوه بر این که با افزایش سن بدتر میشود بلکه باعث افزایش حساسیتهای دندانی نیز میشود. بیشتر افرادی که 60 سال یا بیشتر دارند در معرض ابتلا به پس رفت لثه قرار دارند.
از آنجا که آمار افراد مبتلا به حساسیتهای دندانی بالا است، درمان حساسیت دندانی از ضرورت بالایی برخوردار است. از آنجا که تأثیر وارنیش فلوراید برای درمان حساسیتهای درمانی تأیید شده است غالباً برای درمان تحلیل لثه نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
فلوراید درمانی چگونه انجام میشود؟
خمیردندانهای حاوی فلوراید
استفاده از خمیردندانهای حاوی 1.1 درصد (4950ppm) سدیم فلوراید تجویز میشود. این نوع از خمیردندانها مانند خمیردندانهای معمولی روزانه مورد استفاده قرار میگیرند. 1.1 در صد سدیم فلوراید بیخطر بوده و اثر پیشگیرانه خوبی نیز دارد. این نوع خمیردندانها را میتوان یک مرتبه در روز به جای خمیردندانهای معمولی استفاده کرد.
ژلها و فومها
ژلها و فومهای فلوراید برای بیمارانی که دندانهای آنها در معرض پوسیدگی قرار دارند، بیمارانی که ارتودنسی انجام دادهاند، بیمارانی که در ناحیه سر و گردن در معرض پرتودرمانی قرار گرفتهاند، افرادی که میزان ترشح بزاق آنها کاهش یافته است و کودکانی که هنوز دندانهای آسیای آنها به درستی شیاربندی نشده است استفاده میشود.
ژل و فوم به وسیله یک قالب یا سینی که این مواد روی آنها قرار داده میشوند روی دندانها استفاده میشوند. قالب زمانی که دهان خود را میبندید به وسیله دندانها بین آنها باقی میماند. ژلها یا فومها باید حدود 4 دقیقه روی دندان بمانند و بیماران نباید دهان خود را حداقل به مدت 30 دقیقه بشورند و همچنین نباید چیزی بخورند، بیاشامند و نباید سیگار بکشند.
وارنیش فلوراید
قبل از این که شما از وارنیش دندان استفاده کنید، دندانپزشک به شما توصیه میکند که به خوردن و آشامیدن طبیعی خود ادامه داده و حداقل تا دو روز پس از درمان از مکملهای فلورایددار استفاده نکنید.
فلورایدی که توسط دندانپزشک از طریق وارنیش فلوراید روی دندان شما قرار داده میشود بسیار قویتر از فلورایدی است که شما روزانه از طریق خمیردندانها دریافت میکنید. معمولاً درمان با استفاده از یک برس یا گوش پاککن در چند دقیقه انجام میشود.
وارنیش برای چند دقیقه روی دندانهای شما باقی میماند. به هر حال، در برخی موارد، وارنیش فلوراید ممکن است چندین ساعت روی دندان شما باقی بماند. اجازه دهید که فلوراید به سمت بدنه دندان و لای دندانها جریان یابد زیرا این قسمتها بیشتر به فلوراید نیاز دارند. اگر حساسیت دندانی شما ادامه پیدا کرد شما باید هر شش ماه یک مرتبه برای فلوراید درمانی به دندانپزشک مراجعه کنید.
دندانپزشک از شما خواهد خواست که حداقل به مدت 30 ثانیه از خوردن و آشامیدن پرهیز کنید تا فلوراید جذب دندانهای شما شود و پوسیدگیهای میکروسکوپی روی دندان را ترمیم نماید. وی ممکن است از شما بخواهد که 3 ماه، 6 ماه یا یک سال بعد دوباره برای فلوراید درمانی به وی مراجعه کنید که این مدت به وضعیت دهان و دندانهای شما بستگی دارد.
اگر احتمال پیشرفت پوسیدگی دندانهای شما زیاد است وی انجام برخی اقدامات پیشگیرانه مانند استفاده از مواد درمانی بدون نیاز به نسخه پزشک نظیر ژلها یا دهانشویههای حاوی فلوراید را همراه با دهانشویههای آنتی باکتریال به شما توصیه میکند.
مراقبتهای پس از درمان
برای دستیابی به حداکثر نتایج مطلوب از فلوراید تراپی پزشک از شما خواهد خواست که اقدامات زیر را پس از خروج از مطب و مراجعت به منزل انجام دهید:
- تا 6 ساعت پس از انجام فلوراید درمانی از مسواک زدن و کشیدن نخ دندان خودداری کنید.
- در طول دوره درمان از غذاهای نرم استفاده کنید.
- در طول درمان از مصرف آشامیدنیهای داغ و نوشیدنیهای حاوی الکل (شامل انواع نوشیدنیها، دهانشویهها و…) اجتناب کنید.
- در صورت امکان یک روز صبر کنید و سپس اقدامات معمول را که برای بهداشت دهان و دندان خود انجام میدادید ادامه دهید.
با مسواک زدن و کشیدن نخ دندان، وارنیش فلوراید باقی مانده روی دندانها به راحتی پاک میشوند و ظاهر دندانهای شما به درخشندگی و زیبایی قبل از درمان بازمیگردد.
عوارض جانبی
زمانی که وارنیش فلوراید به درستی استفاده شود به اذعان بیشتر متخصصین، عوارض جانبی نخواهد داشت و در صورتی که عارضهای ایجاد شود بسیار خفیف و نادر خواهد بود.
ممکن است چسب و رنگ وارنیش کمی رنگ دندانها را تغییر دهد که موقتی است. به هر حال، زمانی که شما غذا میخورید و مسواک میزنید، وارنیش به آرامی از روی دندان پاک شده و زردی دندانها به مرور از بین میرود.