سفید کردن دندان ها یا بلیچینگ بوسیله مواد خاص اکسید کننده خاصی مثل پر اکسید هیدروژن انجام می شود. مواد اکسید کننده به داخل ساختار کریستالی میله مانند مینای دندان نفوذ کرده و رنگیزههای رسوب کرده در بین هرمهای مینائی را اکسید میکنند. مواد داخل عاج دندان که در لایه زیرین مینا قرار داردنیز صورت گرفته و رنگ آن نیز روشن تر میشود. برخی افراد که چند دندان کشیده شده دارند برای زیبایی بیشتر و با تقبل هزینه ایمپلنت دندانی میتوان استفاده می کنند و برخی دیگر از لمینیت دندان که نیاز به سفید کردن را کاهش می دهد. یکی از روشهای سفید کردن دندان ، استفاده از مواد بلیچینگ با غلظت بالا است که در این روش، مواد مذکور به مدت کوتاهی روی دندان قرار میگیرند. به این روش، سفید کردن در مطب نیز میگویند.
معمولا هزینه سفید کردن دندان در افراد متفاوت است. بنابراین نمیتوان قیمت سفید کردن دندان را بطور دقیق تخمین زد. برای آگاهی از قیمت سفيد كردن دندان با ليزر می توانید به کلینیک مورد نظر مراجعه کنید. مقدار هزینه بلچینگ دندان پس از معاینه اولیه دندانپزشکی به اطلاع شما خواهد رسید.
علل تغییر رنگ دندان:
- سن: در عمل رابطه مستقیم بین رنگ دندان و سن وجود دارد.
- رنگ اولیه: همه ما به صورت ذاتی مستعد داشتن دندان هایی هستیم که رنگ آنها از زرد مایل به قهوه ای تا خاکستری مایل به سبز است و این رنگ در طول زمان بیشتر می شود.
- نیم شفافی و نازک شدن: این مسئله یک ویژگی ژنتیکی است که با بالا رفتن سن تشدید می شود.
- عادت های غذا خوردن: عادت مصرف شراب قرمز، قهوه، چای، کولا، هویج، پرتقال و سایر نوشیدنی های حاوی رنگ و غذاهای حاوی شکر با گذشت زمان باعث تیره شدن دندان به میزان زیاد می شود. علاوه بر این، غذاهای اسیدی همچون مرکبات و سرکه می تواند باعث فرسایش مینای دندان شود.
- عادت سیگار کشیدن: مصرف نیکوتین باعث باقی ماندن رنگ متمایل به قهوه ای بر روی دندان می شود که به سرعت به ساختار دندان نفوذ می کند و باعث تغییر رنگ داخلی آن می شود.
- داروها و مواد شیمیایی: استفاده از تتراسیکلین در طول زمان شکل گیری دندان باعث ایجاد رنگ خاکستری تیره یا قهوه ای تیره بر روی دندان می شود .
- دندان قروچه: از عواملی است که در نتیجه استرس ایجاد می شود و می تواند باعث اضافه شدن ترک های ریز بر روی دندان شده و لبه دندان که برای گاز گرفتن استفاده می شود را تیره نماید.
- آسیب: افتادن و سایر صدمه های احتمالی وارد شده به دندان می تواند باعث ایجاد ترک های زیاد بر روی دندان شود که محل اصلی جمع شدن مقادیر زیاد آلودگی و مواد غذایی باقیمانده پس از خوردن غذا است.
روش های سفید کردن دندان ها:
یک راه افزودن یک لایه خارجی به سطح دندان است. این لایه میتواند ماده ترمیمی کامپوزیت باشد یا یک لایه چینی که به آن «لامینیت» میگوییم. این روش سفید کردن مانند چسباندن ناخن مصنوعی روی ناخنهای طبیعی است. بر حسب مورد ممکن است نیازی به تراشیدن دندان نباشد. در روش دیگر سفید کردن، که به آن «بلیچینگ» میگوییم، چیزی به ساختار دندان اضافه نمیشود و طی آن به دنبال یک واکنش شیمیایی، مولکولهای رنگ نسوج دندانی، دستخوش تجزیه میشوند. در واقع این روش مانند استفاده از وایتکس است و میتوان آن را سفید کردن شیمیایی نامید. در حالی که لامینیت را میتوان سفید کردن فیزیکی در نظر گرفت. بدیهی است که امکان تغییر فرم دندانها با هر دو روش لامینیت وجود دارد ولی با بلیچینگ فقط امکان تغییر رنگ وجود دارد.
مزایا و معایب روشهای لامینیت
هر کدام از این دو روش مزایا و معایب خاص خود را دارد. روش لابراتواری جلسات کاری بیشتری دارد. هزینه لابراتوار هم باید لحاظ شود. لابراتوار ناوارد روی نتیجه کار اثرمنفی خواهد گذاشت. از طرف دیگر رنگ لامینیت سرامیکی پایدارتر و با ثباتتر از لامینیت کامپوزیتی است. درخشندگی لامینیت سرامیکی در لابراتوار ایجاد میشود ولی درخشندگی لامینیت کامپوزیتی به نوع کامپوزیت و نحوه پالیش یا همان صیقل کاری آن بستگی دارد.
مزایا و معایب روشهای بلیچینگ
هر کدام از روشهای بلیچینگ مزایا و معایب خود را دارد. روش داخل مطب هزینه برتر است. حساسیت کاری بیشتری دارد. در عوض بروز سفیدی دندان در جلسه اول برای بیمار راضی کننده و امیدوار کننده است. روش در خانه امنتر، با ثبات ترو موثرتر است. ولی مستلزم همکاری خوب بیمار و استفاده منظم از تری است. نتایج حاصل از سفید کردن به روش بلیچینگ، دایمی و همیشگی نیست و عادات غذایی بیماران و میزان استفاده از فراوردههای غذایی رنگی و نیز عواملی چون سیگار از جمله مسایلی است که روی مدت زمان سفید ماندن دندان اثر گذار است. با این حساب عدد قطعی از نظر میزان برقراری سفیدی دندان قابل ارایه نیست. ولی به طور معمول بعد از چندین ماه نیاز به تکرار بلیچینگ وجود دارد.
انواع بلیچینگ
یک روش بلیچینگ ، بلیچینگ در خانه می باشد. دندانپزشک، قالب مخصوص را برای بیمار تهیه کرده و همراه با ژل مخصوص بلیچینگ با غلظت خیلی کم ، به بیمار تحویل می دهد تا در منزل استفاده کند. روش دیگر بلیچینگ ، بلیچینگ در مطبمی باشد که توسط دندانپزشک در مطب انجام می گردد و بسیار موثرتر است چون ژل مخصوص بلیچینگ، با غلظت خیلی بالاتر مورد استفاده قرار می گیرد. ولی مطمئن ترین و موثرترین روش بلیچینگ ، بلیچینگ در مطب (آفیس بلیچینگ) بــا استفاده از دستگاه اشعه مخصوص بلیچینگ ، با مراقبت و حفاظت دقیق دندانپزشک می باشد.
تفاوت بليچينگ با جرمگيري چيست ؟
بليچينگ با جرمگيري كاملاً متفاوت است . در حقيقت جرمگيري برداشتن جرمهاي چسبيده به سطوح خارجي دندانهاست كه توسط اعمال فشار به روي جرمها انجام مي شود و رنگ دندان از آنچه هست روشن تر نمي شود. درصورتي كه بليچينگ در اثر عوامل شيميايي انجام مي گيرد و رنگ دندان را از آنچه كه هست روشن تر ميكند.
چند راه برای داشتن دندان های سفید و تمیز
- استفاده از نخ دندان را فراموش نکنید زیرا اغلب در شکاف بین دندانها لکه هایی برجای میمانند و این فضاها، تنها با استفاده از نخ دندان تمیز می شوند.
- نوشیدن قهوه و چای و نوشیدنیهای دارای رنگدانه را که موجب تغییر رنگ و ایجاد لکه در دندانها می شوند، ترک کرده و یا به حداقل برسانید.
- استفاده روزانه از جوش شیرین به عنوان خمیر دندان اصلی باعث تحلیل رفتن مینای دندان می شود اما استفاده از آن به صورت یک بار در هفته یکی از راهحلهای قدیمی برای سفید کردن دندان ها است.
- مراجعه به دندانپزشک هر شش ماه یک بار اگرچه یک توصیه پرهزینه است اما دندانپزشک با استفاده از ابزار فلزی مخصوص دندانهای شما را به گونه ای جرم زدایی می کند که شما با هیچ روشی قادر به انجام آن نخواهید بود.
- غذاهای دارای خاصیت سفیدکنندگی مصرف کنید. مطالعات علمی تایید میکند که بسیاری از موادغذایی برای سفید کردن دندان ها مفید هستند.
- پوشیدن لباس هایی با رنگهای سرد و رنگهای پایه آبی نیز یکی از حقه هایی است که دندانها را سفیدتر نشان می دهد.