کاربرد لیزر در درمانهای دندانپزشکی

لیزر دندانپزشکی

امروزه از تکنولوژی لیزر در زمینه‌های مختلف پزشکی از جمله دندانپزشکی استفاده می‌شود. در دندانپزشکی از تکنولوژی لیزر یا همان انرژی نوری بسیار متمرکز و باریک، برای انجام عمل‌های پروسه‌های درمانی مختلف یا عمل‌های جراحی دهان استفاده می‌شود. به لطف این نوآوری جدید در دندانپزشکی، بسیاری از پروسه‌های درمانی با راحتی بیشتر بیمار و درد بسیار کمتر انجام می‌شوند که این امر باعث می‌شود عوارض درمان بسیار کمتر بوده و دوره ریکاوری بیمار نیز با سرعت بسیار بیشتری طی شود. اما در نظر داشته باشید که لیزر تنها در صورتی به سود شما عمل می‌کند و مزایای خود را آشکار می‌کند که به شیوه‌ی صحیح و دقیقاً بر طبق دستورالعمل‌های ایمنی موجود مورد استفاده قرار بگیرد.

برای تمامی کسانی که از رفتن به دندانپزشکی وحشت دارند، به کارگیری لیزر در درمان‌ها دندانپزشکی به طور کلی این وضعیت را تغییر داده است. بهترین راه برای اینکه بدانید انجام درمان‌های لیزری دندان برای شما مناسب هست یا نه، این است که به دندانپزشک مراجعه کنید و با او مشورت کنید. هرچند به کارگیری لیزر در درمان‌های دندانپزشکی مزایای بسیار زیادی دارد، اما همچنان در مواردی انجام درمان‌های سنتی یا جراحی بیشتر توصیه می‌شود. متخصصین ما درکلینیک دندانپزشکی ویستا  وضعیت شما را به دقت ارزیابی می‌کنند تا مشکل و نیاز‌های خاص شما را درک کنند و بر این اساس بهترین روش درمانی را به شما پیشنهاد می‌دهند. آن‌ها به شما خواهند گفت که انجام درمان با لیزر برای شما مناسب هست یا خیر. برای دریافت مشاوره تخصصی و یا جهت رزرو وقت ملاقات می‌توانید با ما تماس حاصل فرمایید.

مطالعه در مورد ایمپلنت

دندانپزشکی لیزری چیست؟


در دندانپزشکی لیزری از انرژی لیزری متمرکز شده برای درمان بافت‌های نرم و سخت استفاده می‌شود. بر خلاف مته‌های معمول دندانپزشکی، در این روش نوین از انرژی نو، آب و جریان هوا برای برداشتن بسیار دقیق و ظریف بافت آسیب‌دیده استفاده می‌شود و هیچ آسیبی به لثه و بافت‌های سالم دندان وارد نمی‌شود. بسیاری از بیمارانی که تحت درمان‌های لیزری در دندانپزشکی قرار می‌گیرند، دیگر نیازی به بی‌حسی دندان ندارند چرا که دیگر از مته استفاده نمی‌شود و میزان درد بیمار در حین انجام درمان به کمترین میزان ممکن خود می‌رسد. بعد از اولین جلسه‌ی مشاوره، دندانپزشک شما تعیین می‌کند که انجام درمان لیزری برای شما مناسب هست یا خیر.

مزایا


دندانپزشکی لیزری دارای مزایای بسیار زیادی نسبت به روش‌های درمانی معمول است. در ادامه با دلایلی آشنا می‌شویم که به خاطر آن بهتر است در صورت امکان، گزینه‌ی درمان لیزری را مدنظر قرار دهید و از آن بهره ببرید:

درد کمتر

درمان‌های لیزری بسیار کم-تهاجمی تر هستند و بنابراین درد کمتری دارند. در واقع یکی از مهم‌ترین دلایلی که افراد مایل به انجام درمان لیزری هستند این است که این روش نسبت به روش‌های معمول درمانی، درد بسیار کمتری دارد. در اغلب موارد، با بهره‌گیری از اشعه لیزر دندانپزشکی دیگر نیازی به استفاده از مته نیست که این موضوع باعث می‌شود دیگر در حین درمان فشاری به بیمار وارد نشود و حتی نیازی به اعمال بی حسی نباشد یا به میزان بی حسی بسیار کمتری نیاز باشد. از آنجایی که درمان لیزری درد بسیار کمی ایجاد می‌کند، بیماران نیز از انجام درمان‌های دندانپزشکی واهمه‌ی کمتری دارند و با داشتن اضطراب کمتر می‌توانند در حین درمان کاملاً ریلکس باشند و دوره بهبودی راحت‌تری را نیز طی کند.

کاهش خونریزی و تورم

از آنجایی که برای درمان از اشعه‌ی نوری بسیار متمرکز شده استفاده می‌شود، میزان خونریزی به حداقل خود می‌رسد و تورم نیز کمتر از حالت عادی است.

دقت بیشتر در درمان و آسیب کمتر

لیزر دندانپزشکی می‌تواند پوسیدگی دندان، استخوان و بافت لثه را بدون آسیب رساندن به بافتهای اطراف از بین ببرد. در واقع، بسیاری از درمان‌های دندانپزشکی دیگر نیازی به بخیه زدن ندارند. بنابراین آسیب کمتری به دندان و لثه وارد می‌شود و بیماران می‌توانند تا جای ممکن، ترکیب طبیعی دندان و لثه‌ی  خود را حفظ کنند.

پایین آمدن خطر عفونت

اشعه‌ی لیزر موجب استریل شدن ناحیه‌ای می‌شود که با آن در تماس است. بنابراین با استفاده از لیزر، احتمال بروز عفونت و گسترش باکتری‌ها بسیار کمتر است.

بهبودی سریع‌تر

از آنجایی که درمان با لیزر دندانپزشکی آسیب بسیار کمتری به بافت دندان و لثه و بافت‌های اطراف آن‌ها میزند، بهبودی پس از درمان نیز بسیار سریع‌تر خواهد بود.  بنابراین بعد از انجام درمان دندانپزشکی می‌تواند بسیار سریع‌تر به روند عادی زندگی خود بازگردید و کارهای روزمره شمادچار اختلال نمی‌شوند.

انواع لیزرهای دندانپزشکی


در دندانپزشکی از لیزرهای مختلفی مانند لیزر دی‌اکسید کربن، لیزر دیود و اربیوم (Erbium) استفاده می‌شود که هر یک به نحو منحصربه‌فردی روی بافت‌ها اثر می‌گذارند و طول‌موج‌های متفاوتی دارند. نوع لیزرها بر اساس ماده‌ی واسطی انتخاب می‌شود که هنگام تحریک اتم‌های آن انرژی لیزر تولید می‌شود.

کاربرد لیزر در دندانپزشکی


در دندانپزشکی برای انجام درمان‌های مختلفی از لیزر استفاده می‌شود و در هر یک از این روش‌ها، هدف متفاوتی دنبال می‌شود. برخی از لیزرها برای بهبود کارایی کلی دندان‌ها و زیباتر کردن لبخند و ظاهر دندان‌ها به کار می‌روند. در عمل‌های تهاجمی‌تر مانند جراحی دندان و گرفتن نمونه از بافت دهان نیز می‌توان از لیزر دندانپزشکی استفاده کرد. در ادامه با برخی درمان‌های دندانپزشکی که با کمک لیزر انجام می‌شوند، آشنا می‌شویم:

درمان بیماری‌های لثه

برای پاک‌سازی‌های عمقی دندان‌ها مانند جرم‌گیری دندان و درمان ریشه و عمل‌های کورتاژی مانند برداشتن بافت‌های نرم مرده و برداشتن بافت بیمار، عفونی یا ملتهب در داخل حفره‌ی لثه‌ای می‌توان از لیزر استفاده نمود. با برداشتن بافت مرده به وسیله‌ی لیزر به طور همزمان حفره‌ی لثه‌ای نیز استریل می‌شود و تمامی باکتری‌های مضر در این ناحیه از بین می‌روند. روش لیزردرمانی می‌تواند جایگزین جرم‌گیری و درمان ریشه بوده و روش مناسبی برای انجام جراحی لثه به منظور درمان بیماری‌های لثه است.

درمان لبخند لثه‌ای

 با استفاده از لیزر می‌توان مشکل لبخند لثه‌ای را برطرف نمود. در صورتی که بافت لثه‌ی شما بیش‌ازحد باشد، دندان‌های شما بسیار کوتاه یا کوچک به نظر می‌رسند. با روش لیزر لثه‌ها می‌توان طول تاج دندان‌ها را افزایش داد و یا روکش یا ونیر بزرگتری روی دندان‌ها قرار داد که موجب می‌شود لثه‌های شما دیگر در هنگام خندیدن نمایان نشده و لبخندی زیبا داشته باشید.

جراحی فرتکتومی

لب بالا با بافت کوچکی به لثه‌ها متصل شده است. این بافت عضلانی فرنوم لبی نام دارد. اگر اتصال فرنوم لبی به لثه بالا بیش‌ازحد باشد، مانع از برخی عملکردهای طبیعی مانند غذا خوردن و تکلم و نیز موجب مشکلات دیگر می‌شود. فرنوم لبی برجسته، باعث ایجاد فاصله زیاد بین دو دندان جلویی و تحلیل رفتن لثه‌ها می‌شود. برای حل این مشکل طی عمل جراحی ساده‌ای، بخشی از اتصال فرنوم قطع می‌شود. به این عمل فرنکتومی گفته می‌شود. با استفاده از لیزر می‌توان عمل فرنکتومی را بدون در انجام داد و مشکل ایجاد شده بر اثر فرنکتوم بزرگ را در کمترین زمان ممکن برطرف کرد. با بداشتن فرنکنوم، بافت لثه‌ای سالم می‌ماند و ظاهر دندان‌ها نیز دستخوش تغییر نمی‌شود.

کاهش باکتری‌ها با لیزر

کشتن باکتری‌ها عملی غیر جراحی و بدون درد است که با لیزر انجام می‌شود. دندانپزشک با کمک لیزر می‌تواند تقریباً 100 درصد از باکتری‌های موجود در لثه‌های اطراف دندان‌ها را از بین ببرد. در طی انجام برخی از درمان‌های دندانپزشکی ممکن است باکتری‌های تجمع یافته در خرابی دندانها به بیرون راه یابند. دندانپزشک از این روش برای از بین بردن این باکتری‌های مضر استفاده می‌کند. این کار خصوصاً در مورد بیمارانی انجام می‌شود که به بیماری قلبی مبتلا هستند و ممکن است دچار عفونت شوند.

آماده‌سازی دندان

قبل از ترمیم دندان‌ها در ابتدا لازم است که ناحیه پوسیده از دندان با یک مته تراشیده شود تا دندان برای پر کردن آماده باشد. امروزه با استفاده از لیزر می‌توان این کار را انجام داد و دیگر هیچ نیازی به استفاده از مته‌ی  دندانپزشکی و اعمال بی‌حسی به دندان نیست. با استفاده از لیزر همچنین تمامی باکتری‌های موجود در محل مورد نظر از بین می‌روند.

سایر کاربرد‌ها

چگونگی به‌کارگیری لیزر


در دندانپزشکی از لیزرهای مختلفی استفاده می‌شود که هر یک برای  انجام درمان خاصی به کار می‌روند. هر یک از این لیزرها دارای طول‌موج متفاوتی از نور هستند. پرکاربردترین لیزرها در دندانپزشکی شامل لیزرهای کربن دی اکسی و لیزر دیودی می‌شوند که برای درمان مشکلات بافت‌های نرم دهان به کار می‌روند. بعد از انجام معاینات دقیق و عکس‌برداری از دندان با اشعه ایکس، دندانپزشک تصمیم می‌گیرد که کدام نوع از لیزر برای انجام درمان مناسب‌تر است.

اشعه لیزر به شدت نورانی است و بنابراین برای محافظت از چشم‌ها لازم است در حین انجام لیزردرمانی از عینک‌های مخصوصی استفاده شود. دندانپزشک اشعه‌ی لیزر را دقیقاً روی ناحیه مورد نظر متمرکز می‌کند تا بافت‌های نرم را بسوزاند، مواد پر کردن دندان را سفت کند و یا دندان‌ها را سفید کند. انجام درمان با لیزر در مقایسه با روش‌های سنتی زمان بسیار کوتاه‌تری طول می‌کشد و از سوی دیگر، درد و اضطراب بسیار کمتری برای بیمار دارد. تنها نقصی که کاربرد لیزر در دندانپزشکی می‌تواند داشته باشد این است که انجام لیزر درمانی هزینه‌ی بیشتری دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *