لق شدن دندان دائمی: علت و درمان

برخی از علائم و مشکلات فیزیکی در دهان و دندان‌ها می‌توانند علامتی هشداردهنده از وجود مشکلی بزرگ‌تر و جدی‌تر باشد که سلامت دهان و دندان یا سلامت عمومی شما را به خطر می‌اندازد. لق بودن دندان نیز یکی از این علائم هشداردهنده است.  برای کودکان، لق شدن و افتادن دندان‌ها امری عادی و طبیعی است. لازم است که دندان‌های شیری بیافتند تا دندان‌های دائمی در جای آن رشد کنند. اما لق شدن دندان‌های دائمی می‌تواند جای نگرانی داشته و نشان‌دهنده مشکلی جدی باشد. بنابراین در صورت مشاهده لق شدن داندان‌هایتان در اولین فرصت ممکن به دندانپزشک مراجعه کنید.

هر زمان متوجه شدید که یکی از دندان‌های شما لق شده است لازم است که به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک می‌تواند با ارزیابی و معاینه دندان‌ها و لثه‌ی شما علت این موضوع را تشخیص داده و هر اقدام لازمی را انجام دهد. لق شدن دندان‌ها می‌تواند نشانه وجود مشکلاتی در سلامت دهان و دندان شما باشد، بنابراین بسیار مهم است که به این موضوع رسیدگی و آن را درمان کنید.

متخصصین ما در کلینیک دندانپزشکی ویستا قبل از انجام هر درمانی، به خوبی دهان را معاینه و تست می‌کنند تا علت اصلی لق شدن دندان و وجود بیماری‌ها یا مشکلات زمینه‌ای احتمالی را تشخیص دهند. بعد از این مرحله، آن‌ها بهترین روش درمان و حفظ دندان لق شما را پیشنهاد می‌دهند. برای دریافت مشاوره در خصوص درمان لقی دندان یا جهت رزرو نوبت می‌توانید با ما  تماس حاصل فرمایید.

علل


عوامل مختلفی می‌تواند موجب لق شدن دندان دائمی شود، از جمله:

بیماری‌های لثه و استخوان

بیماری لثه در صورتی که درمان نشود موجب تحلیل رفتن و از بین رفتن رباط‌هایی می‌شود که دندان را در جای خود محکم نگه می‌دارند. در صورتی که بافت استخوان به اندازه کافی از بین برود، دیگر دندان شما هیچ نقطه‌ی اتکایی نخواهد داشت. نهایتاً دندان شما لق شده و حتی ممکن است بیافتد و یا تا حدی آسیب ببیند که نیاز باشد توسط دندانپزشک کشیده شود.

آسیب‌دیدگی و ضربه به دندان

آسیب‌دیدگی و ضربه به دندان‌ها می‌تواند باعث کشیده شدن رباط‌های کوچکی شود که ریشه‌ی دندان را به لثه متصل می‌کنند. وقتی این رباط‌ها کشیده می‌شوند، دندان شما حالت لق پیدا می‌کند. اگر ضربه‌ی وارد شده موجب شکستگی ریشه‌ی دندان شما نیز شده باشد، دندان شما در جای خود حرکت خواهد کرد. یکی دیگر از آسیب‌های شایع دندان‌ها، آسیب ناشی از دندان ‌قروچه است. دندان ‌قروچه کردن موجب وارد آمدن فشار بسیار زیادی به دندان  و رباط‌های لثه‌ای می‌شود که این موضوع موجب می‌شود شخص در هنگام بیدار شدن از خواب احساس کند که دندان‌هایش لق شده‌اند.

نداشتن یک دندان 

اگر شما چند تا از دندان‌های خود را از دست داده باشید، این موضوع باعث می‌شود که به دندان‌های باقی‌ مانده فشار مضاعفی وارد شود. برای مثال، تصور کنید که یک یا دو دندان شما مجبورند کاری را انجام دهند و فشاری را تحمل کنند که در حالت عادی به چندین دندان وارد می‌شود. این فشار اضافه می‌تواند باعث شود که دندان‌ها لق شده و حرکت کنند.

عفونت یا آبسه

بروز آبسه یا عفونت در اطراف دندان‌ها موجب تحلیل رفتن استخوان فک و ضعیف شدن رباط‌های لثه‌ای می‌شود و در نتیجه باعث لق شدن دندان می‌شود.

علائم و عوارض


برخی از علائم و عوارض لق شدن دندان عبارت‌اند از:

اثرات ناشی از بیماری‌ لثه در مراحل ابتدایی قابل‌ درمان و جبران‌پذیر هست اما با پیشرفت بیماری ممکن است عوارض غیرقابل جبرانی ایجاد شوند بنابراین توصیه ما این است که به محض مشاهده اولین علائم، به دندانپزشک مراجعه کنید.

چرا دندان لق باید درمان شود؟


شما به دلایل مختلفی باید برای درمان کردن دندان‌های لق اقدام کنید:

  • تا اعتماد به ‌نفس  و احساس بهتری در مورد استحکام دندان‌ها و زیبایی لبخند خود داشته باشید.
  • از خرابی و از دست رفتن دندان‌های خود جلوگیری کنید، موضوعی که موجب می‌شود در آینده به درمان پیچیده و هزینه‌بر نیاز پیدا کنید.
  • تا صحبت کردن و خوردن غذا برایتان بسیار آسان‌تر (و در مواردی، با درد کمتر) باشد.
  • از بروز مشکلات و بیماری‌های سیستمی که از عفونت لثه و دندان ناشی می‌شوند، جلوگیری کنید.

روش‌های درمان


پاکسازی عمقی

در مراحل انتهایی بیماری لثه و با پیشرفت عفونت باکتریایی، منافذی در استخوان و لثه ایجاد می‌شود. در صورتی که این بیماری به موقع کنترل نشود، دندانپزشک شما باید منفذ و نواحی پر شده از باکتری را با تکنیکی به نام جرم‌گیری و پاکسازی عمقی، تمیز کند. دندانپزشک در واقع جرم‌ها و تارتار را از لثه جدا می‌کند تا از دست عفونت‌های باکتریایی خلاص شوید و در ادامه، دندان و بافت لثه  باید ترمیم شود تا به طور کامل بیماری لثه از بین برود. دندانپزشک در این روش، جرم‌ها، پلاک و رسوباتی که در بالای خط لثه‌ای قرار دارند را از بین می‌برد. اگر این نواحی خراب از دندان و لثه پاک نشوند، عفونت پیشرفت می‌کند و مشکل لق بودن دندان بدتر می‌شود.

پاکسازی ریشه

از این روش در مراحل ابتدایی بیماری‌های لثه استفاده می‌شود که در آن، دندان‌ها در ابتدای روند لق شدن هستند. برای درمان و پاکسازی ریشه، سطوح زبر و خشن ریشه‌ی دندان، تراشیده می‌شوند. این کار از تشکیل جرم‌های دندانی جلوگیری می‌کند و باعث می‌شود که مشکل لق بودن دندان بیش از این وخیم نشود. مانند پاکسازی عمقی دندان‌ها، در روش پاکسازی ریشه نیز باکتری‌ها، تارتار و جرم‌هایی که در زیر لثه جمع شده‌اند، کنار زده می‌شوند. معمولاً برای جرم‌گیری از یک وسیله کوچکی استفاده می‌شود. بعد از برداشتن جرم‌ها با دست، می‌توان برای نابود کردن کامل باکتری‌ها و جرم‌های باقی‌مانده از لیزر نیز استفاده کرد.

از آنجایی که رسوبات و تارتار که در زیر خط لثه تجمع پیدا کرده‌اند با مسواک و نخ دندان کنار نمی‌روند، موجب بروز واکنش سیستم ایمنی بدن و التهاب لثه می‌شوند و تنها راه برداشتن این جرم و رسوبات، استفاده از وسایل مخصوص دندانپزشکی است. در صورتی که رسوبات و جرم‌ها بدون درمان رها شوند، موجب بروز عفونت شده و این عفونت در بافت لثه پیشرفت کرده و موجب لق شدن دندان و تحلیل رفتن شدید استخوان می‌شود.

آتل‌بندی دندان‌ها

ممکن است دندانپزشک پیشنهاد دهد که دندان‌های شما آتل‌بندی شوند. این کار معمولاً بعد از ارزیابی دقیق وضعیت دندان‌ها و تشخیص علت لق بودن دندان انجام می‌شود. در این روش، دندانی که لق شده و دیگر با رباط‌های لثه‌ای پشتیبانی نمی‌شود، به دندان‌های سالم دیگر فیکس می‌شود. برای آتل‌بندی و فیکس کردن دندان، یک میله فلزی به پشت دندان‌ها چسبانده می‌شود تا آن‌ها را به هم متصل کند. برای انتقال فشار ناشی از گاز گرفتن به دندان‌های عقبی از یک نوار استفاده می‌شود.

کشیدن دندان و سپس استفاده از دندان مصنوعی، بریج و ایمپلنت

در صورتی که تمامی روش‌های درمان بی‌فایده باشند و نتیجه‌ای ندهند، دیگر چاره‌ای به جز کشیدن دندان باقی نمی‌ماند. البته هنوز هم لازم است که علت اصلی لق شدن دندان شما تشخیص داده شود. اگر لقی دندان بر اثر ضربه است، باید آن را رها کنید تا  بافت آن مجدداً سفت شود اما مثلاً اگر لقی دندان به خاطر بیماری‌های لثه باشد، باید برای حفظ دندان‌های دیگر خود و جلوگیری از، از دست دادن آن‌ها، اقدام به پاکسازی بافت اطراف ریشه‌ی  دندان کنید. در صورتی که مجبور شوید دندان خود را بکشید، برای کنار آمدن با این معضل می‌توانید کارهای مختلفی انجام دهید. برای مثال می‌توانید به جای دندان ازدست‌رفته،  بریج دندانی قرار دهید.

در این روش از دو دندان نزدیک‌تر به عنوان تکیه‌گاهی برای دندان مصنوعی استفاده می‌شود که این دندان جایگزین دندان از دست‌رفته شما می‌شود. البته لازم است که دو دندان تکیه‌گاه، تا حدودی تخریب شوند تا بتوان از آن‌ها به عنوان تکیه‌گاه بریج استفاده کرد. گزینه‌ی دیگر استفاده از دندان مصنوعی متحرک است (می‌توان در دهان گذاشت و آن را از دهان خارج کرد). اما اگر دندان مصنوعی تنها برای چند دندان یا یک دندان ساخته شود، معمولاً دندان مصنوعی شما به راحتی گم می‌شود. اگر به دنبال راه‌حلی دائمی‌تر برای جایگزینی دندان خود هستید باید در جای دندان قبلی یک ایمپلنت (یک پایه‌ی پیچی) قرار دهید و سپس یک روکش دندان مصنوعی بر روی این پایه (ایمپلنت) پیچ کنید. ایمپلنت قرار داده شده در دندان در واقع نقش ریشه و تکیه‌گاه برای تاج دندان را دارد.

پیوند گرافت استخوانی

در صورتی که بستر دندان و قسمت عمق لثه سرشار از باکتری‌های مضر و بیماری‌زا باشد انجام جرم‌گیری ساده‌ی تاج و ریشه‌ی  دندان نمی‌تواند برای مبارزه با باکتری‌ها کافی باشد. در این شرایط ممکن است لازم باشد که شما تحت عمل خاصی به نام گرافت استخوانی قرار بگیرید تا از افتادن دندان‌ها و لق بودن یک یا چند دندان جلوگیری کنید. در این عمل ابتدا لثه‌های اطراف دندان، کنار زده می‌شوند تا پاکسازی ریشه به نحو بهتر و عمقی‌تری انجام شود و در همین زمان هر قسمت فرورفته‌ای از ریشه و دندان که می‌تواند بستر مناسبی برای رشد باکتری باشد، پر می‌شود.

20 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام. من ماه گذشته یکی از دندون هام عصب کشی کردم اما متاسفانه پزشک به قدری به دندونها فشار اورد که دندون کناریش لق شده. چ روش درمانی پیشنهاد میدین ایا خود به خود خوب میشه یا باید به دندون پزشک مراجعه کنم؟

    پاسخ
    • کلینیک دندانپزشکی ویستا
      ژوئن 9, 2021 7:19 ق.ظ

      سلام . بله لازم است که به دندانپزشک مراجعه نمایید .

      پاسخ
      • سلام وقت بخیر
        دندون های من دارن روی هم دیگه قرار میگیرن و کج میشن چند وقتی هست که دوتا از دندون های جلوم درد میکنن و خودم متوجه شدم که دارن جابه‌جا میشم و بیشتر کج میشن موقع غذا خوردن دردشون بیشتر میشه و من حس میکنم که لق شدن آیا این طبیعیه؟

        پاسخ
      • سلام من 16 سالمه و دندانم یکی یکی بعد. از کمی درد کم تا حدی اق میشن

        پاسخ
  • سلام ببخشید من یک دندان خراب دارم ک چند روز درد میکرد و بعد چند روز یکمی لق شده می خواستم ببینم ک میشه درستش کرد چون دندان های است که باهاش غذا و…. رو خورد می کنم آیا باید بکشم یا درستش کنم

    پاسخ
  • سلام ببخشید من یه دختر ۸ ساله دارم که یکی از دندوناش دائمی اش که چند ماهی هست دراومده الان لق شده چیکار باید انجام بدم؟

    پاسخ
  • سلام ببخشید خواهش میکنم جواب بدید واقعا خیلی نگران هستم من یکی از دندان های دائمی ام که جلو و در معرض دید هست لق شده البته خیلی کم لق شده باید چکار کنم خواهش میکنم یه پیشنهاد خوب بهم بدید.

    پاسخ
    • کلینیک دندانپزشکی ویستا
      نوامبر 4, 2022 7:03 ق.ظ

      سلام . بدون معاینه نمی توان نظر داد ولی یکی از راهها اسپلینت کردن است.

      پاسخ
      • من دندان ام لق شده وقتی برخورد به ناخن گیر کرده اول چیزی نشد ولی بعد از تکان لق شد آیا ممکنه خودش خوب شع یا به دکتر بریم

        پاسخ
  • سلام من چندوقت پیش تب کردم و دندونامو رو هم فشار دادم الان دندون نیش های جلوم یکیش لق شده چیکار کنم

    پاسخ
  • سلام خسته نباشید دندان جلویی من بر اثر ضربه لق شده و خیلی کوچک از ریشه ترک خورده است متخصص ریشه عصبکشی کرد و بعد یه میله گذاشت تا صفت بشه متاسفانه بعد ده روز که برداشتن دندان هنوز کمی لقی دارد به نظر شما چه راه دیگری وجود دارد ، کلسیم گذاشتن گفتن یه ماه دیگه بیا

    پاسخ
  • من بعد از ارتودنسی فک پایین احساس میکنم دندونای فک بالا تکون میخوره اما سفتی همش عین هم هست که چک میکنم من کل لثه هام هم یکم تیره هستن یعنی به اینا ربط دارن؟؟!!

    پاسخ
  • سلام خوبین من یک از دندان دائمی جلوم لق شده ۱۶سالمه چیکار کنم دلیلش چیه لطفا جواب بدین

    پاسخ
  • سلام

    پاسخ
  • سلام
    من مشروب زیاد میخوردم وعادت داشتم هر پیک رو توی دهنم نگه دارم تا دهنم سِر بشه و دندونهام رو خراب کرد ولی بیماری لسه یا کیست لسه ندارم اما دندونهای جلوم مقداری لق شدن و ۲ – ۳ تاشون بیشتر، پیش دندون پزشک رفتم و قراره تعدادیشون رو بریج کنه و با استفاده از سیم ارتودنسی دندونهام رو فیکس کنه میخواستم بدونم مراحلش رو که خیالم راحتتر باشه موقع سپردن دندونهام بهش، ممنونم از سایت خوبتون??
    خواهش میکنم جوابتون رو برام mail کنید، آرزومیکنم که دنیا وفق مرادتون باشه
    آمین

    پاسخ
  • سلام
    من چند روز پیش بر اثر دعوا ضربه ای به دو دندان جلوم وارد آمد. باعث لق شدنشون شد، ولی بهش اهمیت ندادم، تا اینکه امروز وقتی داشتم غذا میخوردم یکیش افتاد، حالا میخواستم بدونم آیا راهی هست تا اون یکی رو حفظ کنم یا نه؟

    پاسخ
  • سلام من پسری 16 ساله هستم یکی از دندان های جلو در ردیف پایین لق و کنه کج شده است و لثه هایم کاملا کبود شده اند و درد زیادی دارد و تا زیر فکم احساس درد دارم
    آیا دندان لق شده من ترمیم و سفت میشود

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید