آنچه از سوی آفریدگار بدون عیب و نقص سالم و سفید و بدون اشكال به ما هدیه میشود، طی دورانی كوتاه یا بلند آسیب میبیند و تخریب میشود. آنگاه ناچاریم از علم نه چندان كامل بشر سود بجوییم و آن را در حدی قابل قبول و نه به شكل عالی و كامل دوباره بسازیم. صحبت از دندانهاست كه هر چند سالم و بیعیب و نقص در دهان ما میرویند، طی چند سال، گاه آنچنان با بیمهری صاحبان خود روبهرو میشوند كه به شدت تخریب شده و برای کشیدن (از جمله دندان عقل نهفته) و یا بازسازی آنها ناگزیر به استفاده از علم و تكنولوژی خاص آن هستیم. پر کردن دندان یا ترمیم دندان به بازگرداندن عملکرد و شکل ظاهری دندان آسیب دیده با مواد ترمیم کنندۀ دندان گفته میشود.
خرابی ساختار دندان معمولاً در اثر پوسیدگی دندان یا آسیبهای خارجی بوجود میآید. پرکردن دندان یکی از درمان های دندانپزشکی ترمیمی است که برای ترمیم شکستگی های دندان ،پوسیدگی دندان یا اسیب به سطوح دندان مورد استفاده قرار می گیرد.مواد پر کردن دندان شامل کامپوزیت ،پرسیلین و امالگام نقره ای اند که در سطح دندان برای گازگرفتن و جویدن بهتر استفاده میشود.
اما گاهی پوسیدگیها چندان پیشرفت میكنند كه نسج زیادی از دندان از بین میرود و ساختمان دندان تا حد زیادی تخریب میشود، منجر به بوی بد دهان می گردد و گاها مجبور به کشیدن دندان می شود که با تقبل هزینه ایمپلنت میتوانید دندان های از دست رفته ی خود را باز گردانید.
انواع پر کردن دندان
طلا: پر کردن با مواد پر کننده از جنس طلا محکم و غیر خورنده است. این مواد می توانند تا ۱۵ سال کارایی داشته باشند. بسیاری از مردم پرکردن به وسیله طلا را زیباتر از جنس نقره می دانند. اما هزینه پر کردن دندان به وسیله طلا ۱۰ برابر بیشتر از پر کردن به وسیله آمالگام نقره است, و شما باید بیش از یک بار برای پر کردن به دندان پزشک خود مراجعه کنید.
آما لگام نقره ای: تقبل هزینه پر کردن دندان با آمالگام نقره ایی میتواند کیفیتی مشابه جنس طلا ولی با هزینه ایی کمتر برای شما به صرفه تر باشد. اما بسیاری از مردم ظاهر آن را دوست ندارند. همچنین , آمالگام نقره ایی می تواند در اثر انبساط و انقباض نسبت به مواد پر کننده ی دیگر اثراتی چون شکستگی دندان شما را در پی داشته باشد.
کامپوزیت: مواد پر کننده ی کامپوزیتی به دلیل هم رنگ شدن با رنگ دندان و اینکه مشخص نمی شود دندان شما پر شده است محبوبیت فراوانی دارند. مواد کامپوزیتی همانند مواد فلزی با دوام نیستند و پس از ۵ سال نیاز به تعویض دارند, همچنین آنها نسبت به آمالگام گرانتر هستند, اگرچه قیمتی همانند طلا ندارند.
سرامیکی: مواد پر کننده سرامیکی اغلب از پرسلن ساخته شده اند, آنها زیبا و بادوام هستند.اما بر روی آنها یک پوشش قرار می دهند زیرا ممکن است که پرسلن پس از مدتی ناهموار شود.
آینومترهای شیشه ایی: این مواد معمولا کمتر از ۵ سال عمر میکنند, اما می توانند انتخاب خوبی برای کودکان باشد زیرا دندان آنها هنوز در حال تغییر است. همچنین, آنها می توانند فلوراید تولید کنند, که می تواند به پیشگیری از پوسیدگی دندان کمک کند.
روش ترمیم
دندانپزشک مراحل پر کردن دندان را با آماده کردن دندان و نواحی لازم اطراف آن به منظور بازیابی ناحیه آسیب دیده شروع می کند. در ادامه با تقبل قیمت پر کردن دندان پوسیدگی یا آسیب وارد شده به دندان با ابزارهای معمول یا لیزر برداشته می شود و ناحیه مورد نظر برای حذف باکتری ها یا مواد باقی مانده بر روی آن (قبل از استفاده کردن ساختار ترمیمی برای دندان) تمیز می شود.
به دنبال آماده شدن دندان، دندان پزشک لایه های کامپوزیت را در محل قرار داده از پرتو دهی خاص برای سفت کردن هر لایه استفاده می کند. هنگامی که این فرآیند کامل شود، دندان پزشک مواد کامپوزیت را شکل می دهد تا به این ترتیب مواد پر کردن دندان بطور کامل با وضعیت دندان هماهنگ شوند. در نهایت دندانپزشک مواد کامپوزیت را صیقل می دهد تا از لک شدن و فرسایش سریع آنها جلوگیری کند.
نکات پس از پر کردن دندان
فرض کنید مراحل پرکردن دندان شما به اتمام رسیده و دندانتان به طور دائم پر شده است. اکنون باید این نکات را در نظر بگیرید: دندان پرشده ممکن است حساس شده باشد. معمولا دندانهایی که به کمک کامپوزیتها پر میشوند حساس ترند اما دندانهای پرشده با آمالگام هم ممکن است به فشار، گرما، سرما یا شیرینی حساس باشند. این حساسیت در بیشتر مواقع طی یک تا دو هفته بعد از ترمیم دندان برطرف میشود اما اگر حساسیت شدید دندان شما بیش از این طول کشید، با دندانپزشک خود تماس بگیرید.
هرگاه بعد از اتمام پرکردن دندان، بیحسی تان کاملا برطرف شد، دقت کنید و ببینید آیا پرکردگی دندان شما بلند است یا نه. به عبارتی باید ببینید آیا احساس چیز اضافهای روی دندانتان میکنید که نمیگذارد دندانهای دیگرتان به خوبی به هم برسد یا نه. اگر پرکردگی شما بلند است هرچه سریعتر برای اصلاح آن به دندانپزشک مراجعه کنید زیرا وجود یک پرکردگی بلند در دندان ممکن است باعث دردهای شدید همان دندان یا مشکلات مفصل گیجگاهی فکی در طولانی مدت شود.
بعد از کامپوزیت
اگر دندان شما به کمک کامپوزیت (مواد همرنگ دندان) پر شده معمولا در همان جلسه ترمیم این دندان پرداخت هم میشود. اما دندانهایی که به کمک آمالگام پر میشوند باید بعد از ۲۴ ساعت از پایان ترمیم دندان، پرداخت شوند. پرداخت پرکردگی دندان به صیقلی شدن بیشتر آن و کم شدن گیر غذایی کمک کرده از عود پوسیدگی در اطراف این پرکردگی جلوگیری میکند.
اگر دندان شما با آمالگام پرشده تا دو ساعت بعد از پر شدن دندانتان به جز مایعات چیزی نخورید. بعد از پرکردن دندان غذاهای نرم مصرف کرده حتی الامکان از جویدن غذا با سمتی از فک که دندان در آن پر شده، اجتناب کنید. ۲۴ ساعت طول میکشد که آمالگام به حداکثر سختی خود برسد. بعد از این زمان شما میتوانید با اندکی مدارا، با دندان پرشده تان، مثل یک دندان عادی رفتار کنید.پرکردگیهای تاریخ گذشته دندانهای ترمیم شده، برخلاف دندانهای سالم، عمری محدود دارند. خوشبینانه ترین طول عمر برای پرکردگی آمالگام، ۱۵سال در نظر گرفته میشود.
چندین راهکار برای مراقبت
ا- تا چند ساعت بعد از ترمیم دندان با مواد سیاه (آمالگام) از خوردن خوراکیهای جویدنی خود داری کنید. در این مدت، ترمیم انجام شده نسبت به فشار و شکستگی ناشی از آن بسیار حساس است. نوشیدن مایعات ایرادی ندارد. همچنین تا یک شبانه روز، برای جویدن غذا، بیشتر از سمت دیگر دهان که در آن ترمیمی انجام نشده استفاده کنید.
۲- بعد از ترمیم دندان با مواد همرنگ (کامپوزیت) خوردن خوراکیهای جویدنی ایرادی ندارد؛ ولی مصرف مواد رنگی مثل چای و قهوه را باید به حداقل ممکن رساند. درصورت استفاده از این مواد، بخصوص در بیست و چهارساعت اول، باید هرچه سریعتر دهان را شست. این ترمیمها تا مدتی به جذب مواد رنگی حساس هستند.
۳- ترمیم دندان مانع رعایت بهداشت دهان نمیشود. ولی باید توجه داشت که برای زدن مسواک وکشیدن نخ دندان بخصوص در ترمیمهای آمالگام ، حداقل چند ساعت از زمان انجام ترمیم بگذرد. اگر نخ کشیدن روی دندان ترمیم شده مقدور نیست باید به دندانپزشک خود مراجعه کنید.
۴- وجود درد وحساسیت خفیف به آب سرد وگرم بعد از ترمیم دندان، طبیعی است. این درد پس از گذشت چند روز برطرف میشود؛ البته ممکن است گاهی تا یکی دو ماه طول بکشد. با این حال، اگرپس از گذشت چند روز از شدت درد کاسته نشد ویا درد بصورت شبانه یا نبض دار بروز کرد حتما به دندانپزشک خود مراجعه نمایید.
۵- احساس بلندی در دندان ترمیم شده میتواند ناشی ازبی حسی ناحیه مورد عمل باشد. متفاوت بودن شکل ترمیم نسبت به حفره پوسیدگی وتازگی آن برای حفره دهان، باعث توجه بیش از حد به ترمیم واحساس بلندی کاذب میشود.
هزینه و قیمت
هزینه و قیمت پرکردن دندان بسته به نوع تکنیک استفاده شده برای هر بیمار می تواند متفاوت باشد. برای دریافت اطلاعات بیشتر در مورد ترمیم و پر کردن دندان در این کلینیک دندانپزشکی و آگاهی از هزینه های آن می توانید با شماره های متدرج در سایت تماس حاصل فرمایید.
پر کردن دندان با روش جدید نه تنها زیبا است بلکه استحکام بیشتری داشته و احتمال پوسیدگی دندان در مرز بین دندان و مواد پر کردگی دندان بسیار کم می باشد همچنین بیماران دیگر نگران رنگ تیره دندان های خود پس از ترمیم دندان نیستند.